Lamaita

Informatie despre produs

Originara din America de Nord si de Sud, lamaita este un arbust care poate atinfe inaltimea de 1,5 m.  A fost adusa din Chile in Europa, in 1794. Frunzele uscate au devenit populare ca ingredient in potpourri. Are frunze lungi, subtiri care cresc in grupuri de cate 3(de aici, denumirea latina de tryphylla) sau 4. Florile mici si alburii au cate 4 petale si sunt urmate de fructe carnoase.
Frunzele se recolteaza de 2 ori pe an: in iulie si in octombrie, apoi se imprastie in strat subtire penru a fi uscate. Odata uscate, frunzele raspandesc o aroma placuta de lamaie daca sunt zdrobite. Ele sunt utilizate la prepararea unor delicioase infuzii(ceaiuri) sau la extragerea uleiului esential, care este adesea combinat cu alte plante pentru a se realiza un sedativ natural.
Planta contine flavonoide si o cantitate mica de ulei esential, al carui component principal este citralul, responsabil pentru mirosul caracteristic al plantei. Lamaita are renume in tratamentul indigestiei, flatulentei si colicilor. Planta mai este folosita si la scaderea febrei si la tratarea astmului, are proprietati antibacteriene si insecticide.