Informatie despre produs
Macesul , un tufis stufos, creste salbatic in cele mai multe zone temperate ale lumii. Poate atinge 1-3 m inaltime, iar din mai pana la inceputul lui iulie poarta flori frumoase, albe sau roz, pe ramurile lui spinoase. Odata petalele cazute receptaculul florii incepe sa se coaca, devenind rosu si carnos; acesta este fructul de maces. Semintele se gasesc in pulpa.
Macesele se culg din iunie pana in septembrie, apoi se usuca si se zdrobesc sau se macina pulbere. Macesele zdrobite sau macinate se folosesc la prepararea ceaiurilor, decocturilor, tincturilor sau a extractelor uscate. Macesul se combina adesea cu alte plante tonice, precum urzica si echinacea.
Remediile din fructe de maces asigura o buna functionare a organelor interne. Ceaiul de macese este indicat în avitaminoze, enterocolite, litiaza biliara si litiaza renala, inflamatia cailor renale sau biliare, insuficienta circulatorie periferică, în convalescenta, la varstnici si copii în perioada de crestere. Consumarea ceaiului de măceşe ca si ceai alimentar obisnuit, confera rezistenta la raceala. Acest ceai poate fi pregatit din 5-10 fructe intregi, proaspete sau uscate, sau din 1-2 lingurite de fructe uscate fara seminte (coji rosii) la o cana cu apa clocotita (250 ml). Deasemenea se poate utiliza si ca decoct dar nu se fierbe mai mult de 3 minute, pentru a nu-si pierde vitaminele(in special vitamina C care se pierde la fiebere), iar indulcirea este bine sa fie facuta cu miere de albine(de preferat poliflora).
Ceaiul de macese constituie o arma in combaterea si prevenirea racelilor tocmai prin continutul sau in vitamina C naturala, care intareşte imunitatea organismului, ajutandu-l sa reziste la boli. Gustul acestui ceai nu este agreat de oricine. Ceaiul de macese micsoreaza unele suferinte ale ficatului, stomacului şi rinichilor, precum si unele stari de inflamatie intestinala. Prin vitamina PP, macesele mentin permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui.
Recomandarea Sweet and Bitter: Ceai fructe- Mix fructe
Va invitam la un ceai de fructe cu macese, bucati de mere, hibiscus, coji de portocale, flori de galbenele, mure, cirese, bucati de capsuni, bucati de piersica.