Mate

Informatie despre produs

Planta sud-americana vesnic verde, arborele de mate creste in stare salbatica langa cursurile de apa, dar este si cultivat in Brazilia, Paraguay si Argentina.
Ceaiul de mate, se  prepara prin infuzarea frunzelor si este privit ca bautura nationala in cea mai mare parte a Americii de Sud. Arborele poate atinge inaltimea de 10 m  si are frunze ovale, asemanatoare penelor, insa fara a avea spini.
Cultivat in scop comercial, arborele de mate este retezat scurt, pentru a fi mai usor de cules. Frunzele se recolteaza de la copaci cu varsta de cel putin 4 ani, din decembrie pana in august. Ele sunt uscate rapid la foc si sunt tocate marunt. Frunzele uscate, denumite si mate verde, sunt folosite la prepararea de ceaiuri si bauturi.
 
Ceaiul din mate este mai mult decat o bautura. Unii il considera medicament, altii – un remediu contra obezitatii. Cert este ca daca in Romania lumea socializeaza la o cafea si o tigara, in tarile Americii de Sud prieteniile se leaga la un ceai mate. Acesta nu este consumat din ceasca, ci dintr-un vas numit “mate”, din care bautura se bea cu un “pai” de argint numit “bombilla”. Cu acesta se si amesteca bautura. Yerba Mate este un arbust cu frunze vesnic verzi, ce se intalneste in padurile din Paraguay, Argentina, Peru, Chile si Brazilia. Cuvantul “hierba”din spaniola inseamna, la fel ca in limba romana, iarba, in timp ce “mate” se traduce prin cana.
 
RITUAL. Mate este o bautura ce se savureaza in grup de prieteni. Asa cum servirea ceaiului japonez cere respectarea unor norme, la fel si ritualul de degustare a ceaiului mate are ceva specific. Cel care serveste ceaiul se numeste “cebador”. El bea primul din infuzia preparata, apoi umple cu apa vasul din care a baut el si in care sunt deja frunze de mate si il transmite urmatorului. Vasul din care se bea ceaiul trece pe rand pe la fiecare, pana cand ceaiul devine “spalat”, adica si-a pierdut toate substantele aromate si culoarea. Daca cineva din grup nu mai doreste sa serveasca ceai, spune “gracias” (multumesc).
 
PUTERE. Bautura rezultata in urma infuzarii frunzelor este energizanta, diuretica, stimulatoare a sistemului nervos central si antireumatica. Ea contine multe substante nutritive: vitaminele A, C, E, B-1 si mineralele magneziu, calciu, fier, sodiu si potasiu. Desi ceaiul contine cafeina, bautura nu are efectele negative care se intalnesc la ceai sau la cafea (palpitatii, anxietate, diaree), aceasta diferenta datorandu-se compozitiei chimice diferite a Yerba Mate in comparatie cu boabele de cafea sau cu frunzele de ceai.
 
Ceaiul de mate este dulceag si usor amarui. Acest gust este dat de taninul din componenta plantei. Iar uleiurile volatile ii dau aroma specifica. Infuzarea frunzelor se face cu apa ce nu a ajuns la fierbere (aproximativ 70°). Unele persoane adauga in infuzie zahar si menta. Altii il beau cu lapte, pentru a inmuia gustul amarui al bauturii. In Romania, popularitatea ceaiului mate este in crestere.