Plante si ceaiuri

Maces – Ceai cu macese

Postat pe Mar 15, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Maces – Ceai cu macese

Macesul , un tufis stufos, creste salbatic in cele mai multe zone temperate ale lumii. Poate atinge 1-3 m inaltime, iar din mai pana la inceputul lui iulie poarta flori frumoase, albe sau roz, pe ramurile lui spinoase. Odata petalele cazute receptaculul florii incepe sa se coaca, devenind rosu si carnos; acesta este fructul de maces. Semintele se gasesc in pulpa. Macesele se culg din iunie pana in septembrie, apoi se usuca si se zdrobesc sau se macina pulbere. Macesele zdrobite sau macinate se folosesc la prepararea ceaiurilor, decocturilor,...

Citeste mai multe

Mate

Postat pe Mar 15, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Mate

Planta sud-americana vesnic verde, arborele de mate creste in stare salbatica langa cursurile de apa, dar este si cultivat in Brazilia, Paraguay si Argentina. Ceaiul de mate, se  prepara prin infuzarea frunzelor si este privit ca bautura nationala in cea mai mare parte a Americii de Sud. Arborele poate atinge inaltimea de 10 m  si are frunze ovale, asemanatoare penelor, insa fara a avea spini. Cultivat in scop comercial, arborele de mate este retezat scurt, pentru a fi mai usor de cules. Frunzele se recolteaza de la copaci cu varsta de cel...

Citeste mai multe

Mama Oraba

Postat pe Mar 15, 2011 in Ceaiuri Sweet and Bitter, Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Mama Oraba

Acest arbust peren este originar din sudul Europei. Are tulpini verticale, de aproximativ 1 m inaltime, care poarta frunze stralucitoare, adunate in manunchiuri de 7-17. Florile lui mici, colorate in leu-lila, cresc in grupuri alungite, Lemnul-dulce are radacini groase, lemnoase, asemanatoare cu rizomii, si tulpini taratoare care pot atinge lungimea de 2 m . Fructul este o pastaie brun-rosiatica. Radacinile se recolteaza toamna, de la plante in varsta de cel putin 3 ani. Odata spalate, radacinile se usuca la soare. Radacinile se folosesc...

Citeste mai multe

Lamaita

Postat pe Mar 15, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Lamaita

Originara din America de Nord si de Sud, lamaita este un arbust care poate atinfe inaltimea de 1,5 m.  A fost adusa din Chile in Europa, in 1794. Frunzele uscate au devenit populare ca ingredient in potpourri. Are frunze lungi, subtiri care cresc in grupuri de cate 3(de aici, denumirea latina de tryphylla) sau 4. Florile mici si alburii au cate 4 petale si sunt urmate de fructe carnoase. Frunzele se recolteaza de 2 ori pe an: in iulie si in octombrie, apoi se imprastie in strat subtire penru a fi uscate. Odata uscate, frunzele raspandesc o...

Citeste mai multe

Grepfruit

Postat pe Mar 15, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Grepfruit

Descris pentru prima data in secolul XVIII, arborele de grepfrut, care atinge inaltimi de pana la 8 m, se pare ca s-a dezvoltat accidental ca hibrid, in Indiile de Vest. A fost obtinut din incrucisarea portocalului dulce cu arborele de pomelo si este cultivat din 1823, cand primele seminte au ajuns in Florida. Fructele se recolteaza din septembrie pana in primavara. Se proceseaza comercial pentru a se obine extractul de seminte. Extractul de seminte contine flavonoide si alti compusi fenolici, aminoacizi, acizi grasi si vitaminele E si C. Se...

Citeste mai multe