Plante si ceaiuri

Ginseng – Ceai cu ginsensg

Postat pe Mar 14, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Ginseng – Ceai cu ginsensg

Ginsengul american Chinezii au descoperit efectul tonic al acestei plante perene cu mii de ani in urma. Radacina sa in forma de tubercul seamana cu corpul uman- in chineza, ”ginseng” inseamna ”omul-radacina”. Specia P.quinquefolius e cultivata acum in vestul Americii si exportata in toata lumea. Radacinile se recolteaza toamna de la plante care au varsta de 6-7ani. Ginsengul uscat este alb; ginsengul oparit este rosu.  Ginsengul are diferite concentratii; pretul variaza in functie de bogatia de compusi activi ai...

Citeste mai multe

Ghimbir

Postat pe Mar 14, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Ghimbir

Originar din Asia, ghimbirul este cultivat acum in Africa, India, Indiile de Veste si Statele Unite. Este o planta perena inalta si subtire, cu frunze in forma de lance si flori asemanatoare orhideelor. Planta se reproduce prin rizomi(radacini), partile folosite in medicina si la gatit. Ghimbirul confera o aroma picanta, iute, multor bucatarii asiatice.   Ghimbirul este bogat in uleiuri volatile aromatice.Acestea formeaza compusii activi din punct de vedere medical si emana aroma. Uleiul de ghimbir continte sesquiterpene(cunoscute ca...

Citeste mai multe

Galbenele – Ceai cu flori de galbenele

Postat pe Mar 14, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Galbenele – Ceai cu flori de galbenele

Originare din regiunea mediteraneeana, galbenelele sunt cultivate de secole pentru calitatile lor ornamentale, culinare si medicinale. Vechii romani o foloseau la fabricarea unui bulion depsre care se credea ca innobileaza spiritul. Frunzele moi, verzi se ivesc din tulpinile robuste, iar florile vii, portocaliu-aurii, apar la inceputul lui iunie si tin pana la primele geruri ale iernii. Florile se recolteaza incepand din iunie, imediat ce incep sa se deschida, apoi sunt lasate sa se usuce in locuri intunecate si bine ventilate. Florile uscate...

Citeste mai multe

Cuisoare

Postat pe Mar 14, 2011 in Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Originara din Insulele Mirodeniilor, aceasta planta inalta si subtire, vesnic verde, poate atinge inaltimi de 20 m. Florile ei cresc in buchete si, cand infloresc, se deschid ca niste clopotei colorati in rosu cu alb. Totusi, arborii maturi infloresc rareori, pentru ca mugurii florilor se culeg pentru a fi folositi drept cuisoare.  Arborele produce aceste cuisoare abia la varsta de 20 de ani si ramane fertil inca 50 de ani. Mugurii se recolteaza de 2 ori pe an, vara si iarna. Cuisoarele sunt muguri de flori uscati. Uleiul de cuisoare este...

Citeste mai multe

Coacaz negru – Ceai cu coacaze

Postat pe Mar 14, 2011 in Ceai de fructe, Plante si ceaiuri | 0 comentarii

Coacaz negru – Ceai cu coacaze

Raspandit in intreaga Europa, mai putin in partile ei nordice, coacazul negru este cultivat pentru fructele lui negre si dulci. Arbust cu frunze cazatpare, el poate atinge inaltimea de 1,3 m. Frunzele lui aromate sunt dintate si au glande galbene care contin ulei pe fata inferioara. Florile mici si verzi formeaza gramezi usoare care atarna primavara, urmate de fructe comestibile, cu miros dulce. Fructele se culeg in aprilie si mai, inainte de aparitia florilor. Fructele se culeg vara cand sunt coapte, si se usuca imediat, pentru ca putrezesc...

Citeste mai multe